Solutii termice complexe pentru performanta energetica ridicata; centrale termice cu condensare si boilere bivalente/trivalente PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Joi, 24 Mai 2012 12:30

Piata termotehnica mondiala a cunoscut in ultimii ani o puternica orientare catre descoperirea si implementarea de tehnologii eficiente din punct de vedere a performantelor si a consumului redus de combustibil. In tarile vest europene, autoritatile incurajeaza prin politici legislative si de finantare instalarea de centrale termice cu condensare, superioare ca tehnologie celor standard.

Tehnologie avansata si eficienta energetica

In cazul unei centrale termice standard, randamentul urca pana la 94% datorita unei tehnici de ardere perfectionate. Insa caldura continuta in gazele de ardere este evacuata pe cosul de fum. Pentru o centrala termica cu condensare, se ajunge la un randament de pana la 109%, prin recuperarea caldurii continute in gazele de ardere. Vaporii de apa existenti in aceasta condenseaza la suprafata celui de-al doilea schimbatorului de caldura, iar energia eliberata este pusa din nou, sub forma de caldura, la dispozitia sistemului de incalzire. Datorita eficientei termice foarte bune si a constructiei adecvate, schimbatoarele de caldura de la centrala termica cu condensare reusesc sa coboare temperatura gazelor arse la o temperatura apropiata punctului de roua. Aburul va condensa, caldura absorbita initial in procesul de ardere fiind redata circuitului de incalzire, contribuind cu o cantitate suplimentara de energie.

Protejarea mediului ambiant

Gradul inalt de utilizare a energiei determina o reducere a emisiilor poluante. Controlul eficient al amestecului aer/gaz reduce la minim excesul de aer, rezultand emisia scazuta de NOx. Sunt disponibile centrale termice murale cu puteri intre 24 si 65 kW, unele modele sunt numai pentru incalzire. Au sisteme de autodiagnoza avansata, permit instalarea in cascada (cu pana la 4 centrale termice) pentru obtinerea unor puteri superioare si se adapteaza la nevoile utilizatorului, gratie pachetului de automatizare ales. Centrale termice cu condensare de pardoseala de puteri mari, intre 85 kW si 150 kW, permit si ele cascadarea. Aceste centrale termice au functii avansate cu programator integrat si meniu de service deosebit de complex. Automatizarea potenteaza functionarea eficienta si cascadarea fiecarei centrale termice, prin posibilitatea de a controla mai multe sisteme de incalzire si mai multi parametri. Cascadarea unor centrale termice este mai avantajoasa decat instalarea unei singure centrale termice de putere mare, in cazul unor necesitati deosebite pentru incalzire. In cazul defectarii unei centrale termice, celelalte pot prelua responsabilitatea celei cu probleme, mentinand astfel procesul de incalzire, fara intrerupere. Mai mult, cascadarea permite o uzura diferentiata in utilizare, garantand din nou continuarea functionarii.

Boilere bivalente/trivalente

Pentru a asigura un pachet complet de solutii pentru incalzire s-a extins recent gama de produse cu boilere bivalente/trivalente, care permit realizarea unor aplicatii extinse. Noile boilere pot fi cuplate in acelasi timp la o centrala termica, la un sistem de panouri solare sau pot asigura necesarul de ACM individual, prin rezistenta electrica termostatata. In gama se regasesc boilere cu capacitate de 160 l si rezistenta termostatata de 2,5 kW, de 200 l cu rezistenta de 2,5 kW, de 300 l cu rezistenta de 6 kW si de 500 l cu rezistenta de 6 kW. Aceste boilere sunt echipate cu doua serpentine. Agentul termic, care este incalzit de sursa, este circulat prin intermediul pompei de circulatie intre sursa si serpentina boilerului. Agentul termic isi ia caldura de la sursa si o transmite apei calde menajere. Suprafata interioara a fiecarui boiler este emailata. Drept rezultat, apa calda este produsa in conditii igienice de cel mai inalt nivel. Boilerele sunt protejate cu anod din magneziu, pentru a preveni posibilele deteriorari ale vasului de stocare si prin intermediul unei supape de siguranta de 8 bari, livrata alaturi de echipament

Ultima actualizare în Miercuri, 30 Mai 2012 11:52