Incalzirea prin pardoseala PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Sâmbătă, 30 Iunie 2012 10:08

Tehnologia incalzirii prin pardoseala genereaza un efect de confort termic ridicat. Senzatia de bunastare fizica perceputa in astfel de ambiente este rezultatul unei proiectari si executii corecte a instalatiei. Emisia de caldura produsa in totalitate de pardoseala, permite o uniformitate a temperaturii aproape perfecta. Factorii care influenteaza starea de confort a corpului uman sunt: temperatura aerului, temperatura medie a suprafetei radiante, viteza aerului, umiditatea relativa a aerului. Incalzirea prin pardoseala optimizeaza toti acesti factori. Incalzirea prin pardoseala reprezinta cel mai sigur sistem pe care tehnologia actuala il ofera beneficiarului. Incalzind ambientul cu un sistem prin pardoseala eficient, se obtin urmatoarele avantaje: corpul omenesc primeste caldura prin radiatie de la o suprafata vasta cum este pardoseala, contrabalansand considerabil emisia negativa pe care zidurile reci, in mod special cele cu structura metalica o furnizeaza, suprafata calda este retinuta si cand suntem in absenta curentilor de aer care ating corpul, caldura venind de la baza si descrescand treptat in inaltime, ceea ce satisface exigenta normala a corpului uman de a primi la extremitatile inferioare o temperatura superioara fata de cea furnizata trupului si capului, costuri mici de reglare.

Toate instalatiile de incalzire prin pardoseala sunt proiectate pentru a rezista cel putin 50 ani de utilizare continua (365 zile pe an) la temperatura si presiune maxima. Proiectarea sistemelor de incalzire prin pardoseala are o importanta fundamentala pentru reusita sistemului, din motivele expuse mai sus. 

Pentru o dimensionare corecta a sistemului trebuiesc respectate urmatoarele:
Temperatura apa tur: se mentine intre 35 si 50°C in functie de temperatura externa;
Temperatura ambientala: se fixeaza la 20°C pentru zona de locuit, 24°C pentru sali de baie / dus;
Temperatura pardoselii nu trebuie sa depaseasca valorile indicate pentru a garanta un confort adecvat. Normele europene definesc urmatoarele conditii ale temperaturii maxime a pardoselii (p.max.) :
- zona de locuit qp, max  29°C
- zona perimetrala qp, max 35°C
- baie / dus qp, max 33°C

Dupa cum se observa in zonele perimetrale ale incaperilor (de exemplu in apropierea ferestrelor si peretilor exteriori) se poate mentine temperatura pardoselii pana la 35°C; important este ca in zona pe care se calca, temperatura sa se mentina inferioara valorii de 29°C.

Fixand limita superioara si considerand temperatura ambientala de la punctul 2 se poate obtine emisia termica maxima pe m2: zona de locuit q max = 100 W/m2, zona perimetrala q max = 175 W/m2, sali de baie / dus q max = 150 W/m2.

Ultima actualizare în Sâmbătă, 30 Iunie 2012 10:17