Ghid debransare de la RADET si montare centrala termica de apartament PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Miercuri, 06 Iunie 2012 16:08

Va prezentam cateva idei principale pe care trebuie sa le cunosteti inainte de a hotara cum veti executa o instalatie de incalzire pentru apartament cu o centrala termica murala. Este foarte dificil pentru o persoana care nu cunoaste aproape nimic despre acest domeniu sa faca o alegere in privinta instalatiei de incalzire, de aceea vom schita un plan de actiune pentru acestia.

Legislatia care reglementeaza instalarea unei centrale termice

Primul lucru cu care va confruntati este legislatia, veti afla ca nu puteti face dumneavoastra aceasta instalatie, ci numai firme autorizate ISCIR pentru montajul centralelor termice .Aceste firme pot executa montajul instalatiei de incalzire, cu radiatoare, tevi si centrala termica, practic toata instalatia mai putin alimentarea centralei termice cu combustibil gazos. Aici este necesara alta firma care trebuie sa fie autorizata de catre ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. Executia fara proiect nu se poate face asa ca firma trebuie sa detina si autorizate pentru proiectarea instalatiilor de gaze naturale. Nu uitati de debransarea de la furnizorul local de energie termica. Despre cum se face, pentru ca modalitatile sunt variate si diferite, intrebati firma care se ocupa de montajul centralei termice, trebuie sa va indrume.

Alegerea firmelor cu care veti lucra o faceti dumneavoastra, probabil pe baza unor recomandari de la cunostinte care au trecut prin etapele respective sau direct. Este poate cea mai dificila hotarare pe care o veti lua, pentru ca lucrurile pot merge foarte bine, bine, "fara probleme", prost si uneori dezastruos.

Am terminat cu autorizatiile? Nu, dar pentru moment este suficient, ULTIMA autorizare se face la sfarsit, nu este o mare problema, se rezolva foarte simplu, este autorizarea functionarii centralei termice ( Societatile comerciale care verifica periodic si autorizeaza functionarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi autorizate de ISCIR conform PT A1/2010 (VTP/AF)

Recapitulare:

debransare de la distribuitorul de energie termica centralizata

instalatia de gaze naturale - firma autorizata ANRGN (proiect si executie)

instalatia de incalzire - firma autorizata ISCIR pentru montaj echipamente consumatoare de combustibili gazosi (centrale termice)

Alegerea echipamentelor

Centrala termica

Tipul (tiraj fortat sau tiraj natural)

Este obligatoriu la apartamente de bloc cele cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. La apartamente din vile nu este recomandat sa montati tiraj natural si camera deschisa de ardere, chiar daca exista cos de la vechea soba. Montajul unei centrale cu tiraj natural si camera deschisa de ardere implica multe dezavantaje fata de o centrala cu tiraj fortat si camera etansa. In primul rand autorizatiile de la gaze, pentru tiraj natural aveti de indeplinit mai multe conditii decat la tiraj fortat, aerul necesar arderii se ia din camera, fata de tiraj fortat unde se ia de afara, tirajul cosului trebuie asigurat, la tiraj natural (nu prea mai sunt cosari) pe cand la tiraj fortat se face fortat cu un ventilator exhaustor.

Tiraj fortat si camera etansa de ardere poate fi conventionala sau in condensatie. Acum depinde de buget si de dorinta dumneavoastra, diferentele de costuri initiale sunt foarte mari (centrala in condensatie mult mai scumpa decat centrala conventionala) iar avantajele oferite de aceasta sunt pe masura costurilor

Cu boiler sau fara boiler (cu preparare instantanee de apa calda menajera)?

Centrala termica cu boiler are o rezerva de apa calda livrabila imediat, adica deschideti robinetul de apa calda si va veni apa calda direct din boiler. La preparare instantanee de apa calda menajera livrarea nu este tocmai instantanee, mai intai automatizarea centralei verifica toate protectiile pentru a se asigura ca poate porni in siguranta si dupa aceea porneste prepararea apei calde (poate dura intre 4 si 10 secunde, timp in care apa rece trece prin centrala si implicit la robinet). Aici de obicei se face o eroare, cum ca daca este cu boiler ai mai multa apa calda pentru mai multi consumatori. Pai ai pentru cati consumatori vrei dar in limita rezervei boilerului, pentru ca odata consumata rezerva se trece la producere instantanee (refacere rezerva boiler) si aici debitul de apa calda produs este o marime direct influentata de puterea centralei termice. In concluzie, dupa terminarea rezervei boilerului avem pentru o centrala de 24 kW tot ~13 l/min la o diferenta de 30 grdC intre temperatura apa rece si apa calda.

Preparare instantanee de apa calda cu schimbator in placi sau schimbator secundar?

Pret:

Centrale termice cu schimbator bitermic            +

Centrale termice cu schimbator secundar           -

Centralele care folosesc schimbator bitermic sunt mai ieftine decat cele cu schimbator secundar de caldura deoarece au mai putine componente si automatizari mai simple.

Confort de apa calda:

Temperatura apei calde

Centrale termice cu schimbator bitermic            -

Centrale termice cu schimbator secundar           +

Temperatura de iesire a apei calde este mai bine controlata prin intermediul schimbatorului de caldura secundar, dusurile scotiene sunt aproape eliminate.

Timp de raspuns

Centrale termice cu schimbator bitermic            +

Centrale termice cu schimbator secundar           -

Deoarece schimbul de caldura se realizeaza direct (gaze de ardere-apa calda), centralele cu schimbator bitermic furnizeaza mai rapid apa calda menajera.

Depuneri de calcar:

Centrale termice cu schimbator bitermic            -

Centrale termice cu schimbator secundar           +

Depunerile de calcar se produc in mod deosebit la temperaturi ridicate, astfel in functionarea pe incalzire poate exista o circulatie a apei prin schimbatorul de caldura pe parte de apa calda menajera favorizand depunerile de calcar. Producatorii ofera totusi o protectie, numita protectie anticalcar. Aceasta protectie monitorizeaza debitele mici de apa prin schimbator (gen scurgeri pe la baterii amestecatoare sau prin instalatia de alimentare cu apa calda) si in cazul in care se sesizeaza scurgeri, centrala este oprita.

Puterea centralei termice

Conform STAS 1907 se face calculul necesarului de incalzire din care rezulta puterea centralei. Calculul se face considerand situatia cea mai defavorizata (ex: pentru Bucuresti se considera temperatura exterioara -15 grdC),

dar:

Apartamentele de obicei au pana in 160 mp, au cel putin o bucatarie si o baie, iar centralele termice cu tiraj fortat se produc de la 23-24 kW in sus, de unde rezulta ca cea mai mica putere aleasa nu poate fi decat 23-24 kW, indiferent daca necesarul de caldura este mai mic, si mai ales pentru a avea debit de apa calda pentru doi consumatori. Daca sunt mai multi consumatori de apa calda simultani se poate alege o centrala de putere mai mare (optiunile sunt 27-28 kW sau 30-31 kW). Vezi centrale termice de apartament.

Marca

Nu exista rata de service 0% la nici o marca ! Este ceea ce ar trebui sa stiti de la inceput, chiar daca este o marca de renume, asta nu va garanteaza ca nu veti fi dumneavoastra acel mic procent din rata de service.

Diferentele intre marci se vad, de la atentia acordata executiei pana la micile plusuri, ex: functia CONFORT, Aquasensor, un afisaj digital mai deosebit etc.

Alegerea centralei termice trebuie sa vizeze bugetul dumneavoastra.

Radiatoarele (caloriferele)

De otel, de aluminiu, de fonta, pentru baie puteti alege de otel tip port-prosop.

Cele mai utilizate radiatoare sunt cele de otel, acestea ofera cel mai bun raport pret-calitate. Radiatoarele de otel se fabrica in mai multe modele si dimensiuni. Ele sunt notate astfel model x inaltime (mm) x lungime (mm). Modelul este reprezentat prin doua cifre: prima cifra reprezinta numarul de panouri radiante, iar a doua cifra reprezinta numarul de convectoare.

Ex: 22x600x1000 inseamna un radiator cu 2 panouri radiante si doua convectoare avand inaltimea de 600 mm si lungimea de 1000 mm. (adancimea la acest radiator este de ~10 cm). De obicei se confunda modelul cu adancimea, astfel modelul 11 nu inseamna ca are 11 cm adancime ci un panou radiant si un rand de convectori 

Radiatoarele de aluminiu sunt din ce in ce mai putin utilizate in instalatiile de incalzire, au insa o garantie mai mare decat cele de otel (de obicei).

Radiatoarele de fonta nu se folosesc in mod curent in instalatiile cu centrale termice murale, deoarece au inertia termica mare. Centrala termica furnizeaza rapid agent termic la 80 grdC iar radiatoarele de fonta nu pot ceda la fel de rapid caldura, putand genera supraincalzirea centralei. Foarte greu se poate controla temperatura in camere.

Conductele de incalzire

Exact, conductele de incalzire, nu tevile! Tevile sunt cele care stau afara in rastel, insa cand sunt montate, ele devin conducte.

Cupru pentru instalatii aparente.

Polipropilena (PP-R) pentru instalatii ingopate.

PexAl (multistrat) pentru instalatori "rapizi".

Ce trebuie montat obligatoriu la centrala termica

Filtru regulator de gaz, filtru Y pe returul instalatiei de incalzire si alimentare apa rece, robineti de izolare. 

Finalizare instalatie, punerea in functiune si autorizarea functionarii centralei termice

Firma autorizata ISCIR pentru montaj va finaliza executia instalatiei si va incheia Procesul Verbal de Probe la Rece. Acest act impreuna cu copia dupa autorizatia lor ISCIR o veti pune la dosar.

Firma autorizata ANRGN, executa instalatia de alimentare cu gaze naturale si, atentie, racordeaza toti consumatorii de combustibil gazosi. Finalizeaza cu Procesul Verbal de Punere in Functiune a instalatiei de utilizare si montarea contorului de gaz. La punerea in functiune este prezent si un reprezentant de la DISTRIGAZ (distribuitorul de combustibil gazos respectiv pt alte zone).

Pe certificatul de garantie al centralei aveti centrele de asistenta si service care pot face Punerea in Functiune a centralei. Aceste centre (societati comerciale) sunt autorizate ISCIR pentru PIF si Service si pot fi autorizate (nu obligatoriu) si pentru Verificarii Tehnice Periodice si Autorizatii de Functionare VTP si AF. Punerea in functiune este asigurata gratuit (verificati) pentru majoritatea centralelor 

Autorizarea functionarii centralei termice se face de obicei cu societatea care a facut punerea in functiune a centralei. Aceasta autorizare reprezinta de fapt luarea in evidenta ISCIR a centralei dumneavoastra. Este contra-cost de obicei.

Accesorii

Cronotermostatul sau termostatul de ambient. Necesarul de incalzire al casei se modifica in functie de temperatura exterioara si interioara dorita, adica este nevoie de mai multa caldura la -5 grdC decat la 0 grdC. Practic dumneavoastra ar trebui sa dati de potentiometrul centralei la "mai mult" cand este mai frig afara, intrebarea este cat de mult? Folosind un cronotermostat sau termostat de ambient nu mai aveti aceste probleme, practic selectati la interior 22 grdC sau cat doriti si pozitionati potentiometrul cat mai spre maxim (pentru a avea un randament mai bun). Astfel, veti avea o temperatura constanta indiferent de temperatura exterioara, ca sa nu mai vorbim de faptul ca dumneavoastra nu stiti cat este 22 grdC, practic simtiti "imi este bine, imi este cald, imi este frig".

Ultima actualizare în Miercuri, 06 Iunie 2012 16:19