Despre Instalatiile Solare PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Miercuri, 20 Iunie 2012 19:25

Energia solara reprezinta cea mai impresionanta si sigura sursa de energie. Intr-un interval de 20 de minute, soarele furnizeaza echivalentul consumului energetic anual al omenirii. Pe teritoriul Romaniei, pe o suprafata orizontala de 1m2, putem capta anual o cantitate de energie cuprinsa intre 900 si 1450 kWh, dependenta bineinteles si de anotimp. Radiatia medie zilnica poate sa fie de 5 ori mai intensa vara decat iarna. Dar si pe timp de iarna, in decursul unei zile senine, putem capta 4-5 kWh/m2/zi, radiatia solara captata fiind independenta de temperatura mediului ambiant.

Panourile solare si componentele de sistem permit exploatarea sursei de energie solara in cele mai diverse domenii de aplicatii: prepararea apei calde de consum, incalzirea apei din piscina, aport de caldura pentru incalzirea cladirilor, caldura pentru procese tehnologice. Premisele utilizarii energiei solare pentru prepararea apei calde menajere sunt deosebit de avantajoase datorita evolutiei constante a necesarului pe durata unui an calendaristic. Suprapunerea necesarului de energie pentru prepararea apei calde menajere (a.c.m.) cu disponibilul de energie solara este mai mare decat in cazul incalzirii cladirilor. Un sistem corect dimensionat poate sa acopere 50-65% din necesarul anual de a.c.m. (asa numita „rata de acoperire solara“), vara acoperirea fiind de cele mai multe ori de 100%. Sistemele solare termice moderne pot fi incadrate fara dificultati in instalatiile din cadrul constructiilor si au o durata de viata estimata de peste 20 ani, fiind astfel o completare ideala in tehnica moderna de incalzire.

Preocuparile pentru un consum rational si economic al surselor de energie conventionale au generat cautarea si dezvoltarea si in domeniul echipamentelor de incalzire, a tehnicilor care permit o utilizare economica si ecologica a acestor resurse. O componenta importanta a acestor preocupari o reprezinta utilizarea directa a energiei solare prin sistemele cu colectori solari. Avand in vedere cresterea continua a preturilor combustibililor conventionali, argumentele pentru dotarea unei cladiri cu un astfel de sistem devin evidente:

Instalatia cu panouri solare permite exploatarea cea mai simpla si mai eficienta a energiei solare, economisirea cheltuielilor beneficiarului incepand odata cu punerea in functiune a instalatiei; utilizarea energiei solare asigura in mare masura protectia la cresterea pretului energiei; energia solara este ecologica, ajutand la prezervarea resurselor conventionale de energie si la reducerea drastica a emisiilor de substante poluante. Echipamentele solare asigura solutia optima pentru un spectru larg de aplicatii, incepand de la case monofamiliale si pana la instalatii de dimensiuni mari (de ordinul sutelor de metri patrati de suprafata utila), cu conditii speciale in ceea ce priveste proiectarea, tehnica de sistem utilizata si executia.

Energia utila care poate fi obtinuta cu un colector solar depinde de mai multi factori, dintre care cei mai esentiali sunt: energia solara totala disponibila in zona de amplasare a panourilor, tipul si constructia panoului solar, unghiul de inclinare a panoului fata de orizontala, orientarea planului panoului fata de directia sudica (unghiul azimutal), dimensionarea componentelor instalatiei solare.

Utilizarea panourilor solare de calitate este o conditie necesara, nu insa si suficienta pentru exploatarea optima a instalatiilor solare. Un rol deosebit il are configurarea sistemului complet. Pe langa colectorii solari sunt necesare si toate componentele si accesoriile realizarii unei unitati complete din punct de vedere tehnic: sisteme de automatizare cu senzoristica aferenta, boilere pentru prepararea a.c.m. in regim monovalent sau bivalent, acumulatoare de agent termic, schimbatoare de caldura pentru incalzirea piscinelor, vase de expansiune special destinate sistemelor solare, statii de pompare/limitare debit, echipamente de protectie si siguranta: separatoare de aer, aerisitoare automate, termostate de siguranta, supape de siguranta, tubulatura termoizolata pentru racordarea colectorilor la instalatie, agent termic solar si accesorii necesare umplerii instalatiei, sisteme complete pentru montajul, racordarea si fixarea colectorilor pentru toate aplicatiile recomandate.

Sistemele pot fi utilizate in regim bivalent pentru prepararea de a.c.m., aport de caldura la incalzirea cladirilor, incalzirea apei din piscine in combinatie cu oricare din cazanele murale sau asezate pe pardoseala,  cea mai eficienta din punct de vedere al regimurilor de temperaturi este unitatea de incalzire / preparare a.c.m. formata din sistemul solar si un cazan modern de joasa temperatura sau cu functionare in regim de condensatie.

Ultima actualizare în Miercuri, 20 Iunie 2012 19:34