Debransarede la RADET; De ce o centrala termica de apartament ? PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Miercuri, 30 Mai 2012 11:41

In Romania, tara cu o clima temperata, e nevoie de incalzirea locuintei pe o perioada de 6-7 luni pe an, iar nevoia de apa calda menajera este zilnica. Totusi, din nefericire, sistemele centralizate de distributie a energiei termice si apei calde ofera nu numai o calitate indoielnica, dar si costuri, de obicei exagerate. Energia termica ( apa calda si caldura) este cu atat mai scumpa, cu cat locul unde se produce este mai departe de locul unde se consuma. In cazul sistemelor centralizate de productie si distributie a energiei termice, ( de obicei vechi de zeci de ani), randamentele sunt atat de scazute pentru ca mai mult de jumatate din cantitate se pierde pe retelele de distributie. Bineinteles ca aceste pierderi trebuie incluse in pretul energiei vandute, ceea ce conduce la cresterea pretului platit pentru incalzirea locuitei si asigurarea apei calde menajere. Chiar si in cazul in care suntem dispusi sa suportam aceste costuri, apar deseori situatii in care, prin nepornirea centralelor termice pe timp de toamna sau oprirea lor primavara, prea devreme, se ajunge la disconfort in casele noastre. In mod traditional, in perioada verii, reviziile instalatiilor de producere si distributie duc si la sistarea furnizarii de apa calda menajera pentru perioade deloc scurte. La ora actuala, centrala termica murala pe gaz este solutia cea mai eficienta din punct de vedere calitativ si financiar pentru incalzirea si asigurarea apei calde menajere intr-o locuinta. Costurile pentru incalzire si apa calda scad pana la 40% fata de costurile sistemului centralizat. 
Investind intr-un sistem modern de incalzire si de producere a apei calde menajere, bazat pe o centrala termica murala, devii independent de sistemele centralizate, de variatiile de presiune si temperatura, confortul in locuinta creste si depinde doar de tine.


Alegerea si instalarea Centralei Termice


Randamentul si eficienta incalzirii depind de centrala termica folosita, cat si de proiectarea corecta, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul elementelor componente. Pentru orice intrebari, nelamuriri, sfaturi va rugam sa apelati Centrul nostru de asistenta si service. 
Centralele termice murale de 24 kw, 28 kw sau 31 kw sunt dimensionate sa asigure incalzirea unor suprafete de 200-290 m² ( cu o inaltime medie a locuintei de 2,4 m). Pentru comparatie: un apartament de 4 camere are, de obicei, o suprafata desfasurata intre 100 si 130 m². 
O parte din puterea centralei termice este utilizata la producerea apei calde menajere. In functie de numarul de persoane si de regimul lor de viata, devine necesara asigurarea unui debit minim de 11 l/min ( un robinet de 3 l/min si un dus de 8 l/min). O centrala termica de 31 kw poate sa deserveasca concomitent, fara probleme, 3 consumatori mari de apa calda menajera unde pot aparea solicitari simultane de apa calda atat in bucatarie, cat si in doua bai, motiv pentru care aceste centrale termice sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari, in care locuiesc 4-5 persoane. 
Un factor important este amplasarea centralei termice. Tinand cont de locatia racordului la reteaua de distributie a gazelor, de reteaua de apa rece, de reteaua de curent electric si, nu in ultimul rand, de alternativele in evacuarea gazelor arse si aspirarea aerului proaspat necesar arderii ( acest sistem purtand numele de "tiraj fortat"- singurul admis in cazul apartamentelor de bloc).
Pentru ca de la centrala termica se fac racordurile atat la sistemul de incalzire, cat si la reteaua de apa calda, in mod traditional, amplasarea centralelor termice murale se face in bucatarie, intr-o debara apropiata de bucatarie sau intr-un balcon inchis, spatii ce asigura acces la toate racordurile si facilitatile necesare functionarii corecte a centralei termice.

Ultima actualizare în Miercuri, 30 Mai 2012 11:49