Avantajele utilizarii centralelor termice in condensatie PDF Imprimare
Scris de Administrator   
Joi, 26 Iulie 2012 09:24

Superioritatea cazanelor in condensatie:
Principial, in orice centrala termica are loc arderea combustibililor si transmiterea caldurii rezultate, prin intermediul unui schimbator de caldura, catre apa din sistemul de incalzire. Unul dintre produsii rezultati in urma arderii combustibilului il constituie vaporii de apa. Schimbatoarele acestor centrale termice in condensare reusesc, datorita eficientei termice foarte bune si a constructiei adecvate, sa coboare temperatura gazelor de ardere pana la o temperatura apropiata punctului de roua. In acest moment, prin condensarea vaporilor de apa, se transmite catre apa din sistemul de incalzire o cantitate suplimentara de caldura, echivalenta caldurii latente de condensare a acestor vapori de apa.
Acest fenomen nu se produce controlat decat in schimbatoarele centralelor termice in condensare. La centralele termice conventionale, fenomenul condensarii nu apare din cauza temperaturii ridicate a gazelor evacuate. Mentinerea temperaturii mai ridicate a gazelor de evacuare conduce in mod logic la reducerea randamentului termic al centralei.
Produsii rezultati in urma proceselor care au loc in schimbatorul de caldura sunt usor acizi, fapt ce determina executia acestuia din materiale rezistente la coroziune (aliaje de aluminiu sau oteluri inalt aliate). Astfel se explica si costul mai ridicat al acestor centrale in comparatie cu cele standard moderne, costuri care sunt amortizate rapid datorita consumului de gaz mult mai mic.
La centralele in condensare temperatura gazelor de ardere este de 50-60°C, ceea ce permite folosirea tuburilor de plastic pentru evacuarea lor. La cazanele conventionale gazele sunt evacuate la temperaturi de 150-200°C, pentru a impiedica condensarea vaporilor de apa, fenomen care ar duce la distrugerea prin coroziune a schimbatorului si a cosului de fum. In consecinta, circa 11% din energia produsa prin arderea combustibilului, numita caldura latenta de condensare a vaporilor de apa, este pierduta prin disiparea in atmosfera. La aceasta se adauga si caldura pierduta datorita temperaturii ridicate a gazelor de evacuare. In consecinta, diferenta de randament este de 16 – 21% in favoarea centralelor in condensare.
Gama de centrale termice in condensatie pe care o oferim este foarte larga, centralele fiind ideale pentru incalzirea oricarei locatii (apartamente, case, piscine, blocuri de locuinte, spatii comerciale, administrative, industriale si social – culturale).

Avantajele utilizarii centralelor termice in condensatie
Consumuri reduse de combustibil (gaz natural sau gaz lichefiat) datorita functionarii cu eficienta energetica de peste 108 % (raportata la puterea calorica inferioara a gazului natural);
Functionarea complet modulata, cu adaptarea continua a puterii utile, deci si a consumului, la nivelul de confort prestabilit;
Functionare si la presiuni reduse de alimentare cu gaze din retea;
Emisie redusa de noxe;
Siguranta deosebita in functionare datorita combustiei total capsulate (fara flacara de veghe) si automatizarii, ce permite controlul complet al arderii;

Instalarea rapida, in spatii reduse, atat in constructiile noi, cat si in cele existente. 

Instalarea in orice spatiu disponibil al cladirii, aceste centrale termice fiind exceptate de la normele standard privind suprafata vitrata si volumul din punctul termic (Normele Tehnice aprobate prin Ordinul Ministerului Economiei si Comertului nr. 58/04.02.2004, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 173 bis/27.II.2004);
Clasarea in banda A de eficienta energetica, conform clasamentului SEDBUK (Seasonal Efficiency of Domestic Boilers in the UK), cu recunoastere internationala.

Ultima actualizare în Joi, 26 Iulie 2012 09:31